donderdag 21 juni 2007

Tentamenstress

Er was eens een klas met eerstjaars studenten Nederlands. Om over te gaan naar het tweede jaar moeten alle studenten minstens 40 studiepunten halen. Het maximaal aantal punten dat te behalen valt is 60. Dat zou dus een makkie moeten zijn, als je tenminste in het begin van het jaar jezelf hebt voorgenomen om te proberen alle punten te halen. Als dat nu net niet blijkt te lukken heb je nog geen stress want dan heb je sowieso die 40 punten. Maar de leerlingen in deze klas waren niet zo slim met als gevolg dat er grote stress ontstond in de laatste twee weken voor de vakantie. De tentamenweek komt er weer aan en alle groepsdossiers en individuele dossiers moeten ingeleverd worden. Alles levert weer een punt op, dus hoe meer er afgerond kan worden hoe beter.

Voor de studenten die geen problemen hebben met die 40 punten-grens is dit ook een helse periode. Want wie wil er nou iedere dag tussen een kippenhok met 25 stresskippen zitten? Msnen is uit den boze in deze periode want owee als je, als 60 punten student, online komt. Je wordt meteen bestookt met vragen en verzoekjes om alsjeblieft dingen voor te zeggen of te helpen. Vervolgens worden er emails over en weer gestuurd met bijlagen die natuurlijk verkeerd zijn of in zijn geheel ontbreken, groepsleden die hun werk niet op tijd af hebben worden letterlijk aangevallen door de stressers en mailboxen crashen door de stortvloed aan mailtjes die over en weer gestuurd worden. Wat een gedoe is dit allemaal zeg. Kunnen we deze weken niet gewoon overslaan en meteen aan de vakantie beginnen zonder tentamenstress? Deze ellende is nergens voor nodig als je gewoon logisch na blijft denken en al het werk één voor één doet en er vooral andere, onschuldige, niet stressende, mede-studenten niet mee lastig valt!

Neem rust, adem gewoon in en uit, doe gewoon je werk en neem af en toe ontspanning. En bedenk je dat je het volgend jaar anders aan gaat pakken (en doe dat dan ook!) dan leven we allemaal nog lang en gelukkig...

Geen opmerkingen: